, Auto-Opstroom.com: Nanoantennes vangen zonne-energie op.

Nanoantennes vangen zonne-energie op.



Traditionele zonnecellen zetten slechts 20% van het licht om in zonne-energie. Meer efficiĆ«ntere zonnecellen zijn te duur voor massaproductie. Onderzoekers van de US Department of Energy’s Idaho Laboratory hebben een manier gevonden om middels een goedkoop stukje plastic voorzien van miljarden nanoantennes zonne-energie op te vangen.

De nanoantennes hebben de vorm van een klein vierkant of een spiraal en worden bevestigd op een folie van polyethyleen. De onderzoeker geloven dat onder de juiste condities de nanoantennes tot 92% van de energie van de infrarode straling kunnen opvangen.

Anders dan de traditionele zonnecellen, welke gebruik maken van het zonlicht uit het zichtbare spectrum, gebruiken de nanoantennes middelinfrarode straling. Het gebruik van middelinfrarode straling betekent dat de nanoantennes zelfs wanneer het donker is nog energie kunnen leveren.

Voorlopig valt er nog genoeg te onderzoeken. De onderzoekers zijn er namelijk nog niet uit, hoe de energie om te zetten naar elektriciteit. Desondanks geeft het een interessante kijk naar de toekomst van zonne-energie.